Kui oled astmahaige, siis oled seda paraku elu lõpuni


Astmaravi eesmärk on see, et inimene saaks elada igati täisväärtuslikku elu.

 Kõõksub, läkastab, ahmib õhku ja läheb näost siniseks – säärane on tüüpiline kujutlus astmahaigest ehk astmaatikust. “Tänapäeva astmahaigel, täpsemalt bronhiaalastmahaigel ei ole enam nii palju tüüpilisi õhupuudushoogusid. Astma on aastatega järjest salakavalamaks läinud,” hoiatab Põhja-Eesti regionaalhaigla kopsuarst Erve Sõõru.
Astma on krooniline hingamisteede põletik, mille tõttu hingamisteed on tundlikud. Eri teguritega kokkupuutel tekib hingamisteedes põletik ja turse, mistõttu hingamisteed ahenevad. Seda haigust ei ole kopsupildil näha.

Astmat tekitavad suuresti allergeenid. Haigus võib välja lüüa ja ägedamaks minna kõikvõimalike infektsioonide tagajärjel. Niisiis, ettevaatust, astmaatikud, viirushaigused on jälle liikvel!
Et allergeene on meie ümber järjest rohkem ja inimesed muutuvad Sõõru sõnul järjest allergilisemaks, suureneb ka astmahaiguse esinemissagedus. Seda tingib meie industraliseerumine, järjest enam leviv desinfektsioonivahendite kasutamine ja normaalse mikrofloora hävitamine. Sageli  võetakse endale koju lemmikloomi – koeri, kasse, jäneseid, merisigu –, teadmata, kas ehk ise ei olda nende karvade vastu allergiline.
Astma võib olla ka pärilik. Sestap on mõttekas uurida, kas suguvõsas on keegi seda haigust põdenud, ja kontrollida oma tervist sedavõrd hoolikamalt – iga haigust on algfaasis lihtsam ravida kui käest lastud tõbe.
Astmahoogu võib põhjustada ka toit, mille vastu ollakse allergiline – näiteks kala, pähklid.
Praeguse seisuga on astmat kuni 30%-l lastest ja 8%-l täiskasvanutest. Ravimata astma halvendab elukvaliteeti ja töövõimet, aga selle haiguse kätte surrakse harva. “Eestis on sellised surmajuhud üsna harvad, aga maailma praktikas on neid küll ja küll. Tegu on pigem bronhospasmi ja anafülaktilise šokiga – hingamisteed muutuvad nii kitsaks, et õhk ei pääse enam üldse läbi ja inimene lämbub sõna otses mõttes.”
Arvude keeles on meil astmasse suremus 0,4–0,6 : 100 000 ehk siis ei tule 100 000 inimese kohta isegi üht surmajuhtu.

Kuidas astmat ära tunda?

Erve Sõõru nimetab hulka kaebusi, mis annavad alust oletada, et tegu võib olla astmaga: köha, hingamisraskus, vilistav hingamine, mis kostab eeskätt väljahingamisel, õhupuudus, pakitsustunne rinnus. Köha võib olla ka rögaeritusega, kusjuures see röga on klaasjas või valkjas, mitte jubedalt kollane/roheline. Ja õhupuudus võib tekkida eriti seoses füüsilise koormusega. “80% astmaatikuid tunneb füüsilise koormuse puhul haigusele iseloomulikke sümptomeid,” kinnitab Sõõru.
Kui inimene märkab endal astmale iseloomulikke tunnuseid, tuleb kõigepealt minna perearsti juurde. Tema suunab patsiendi vajaduse korral kopsuarsti juurde, kes siis paneb diagnoosi. Tõsi, nii mõnelgi perearstil on juba spirograaf (kopsufunktsiooni uurimise aparaat), mis aitab astmat tuvastada. Teisalt jälle, kui inimene on rahu-olekus ja tal ei ole parajasti astmahoogu, ei pruugi ka spiro-gramm haigust näidata. Põhja-Eesti regionaalhaiglas näiteks on võimalik astma avastamiseks teha provokatsiooniproove: kutsutakse esile astmalaadsed sümptomid ja uuritakse hingamisteede tundlikkust. Samas täpsustatakse naha torkeproovide või vereanalüüsidega ka allergia põhjused.

Kuidas astmat ravida?

Astma ravi on aastatega tublisti muutunud, tänapäeval on see haigele endale hoopis paremini talutav. Raviks kasutatakse inhalaatoreid – astmaatikud hingavad ravimeid otse haigetesse hingamisteedesse. “Kui vanasti oldi astmaga nädalaid haiglas tilguti all, siis praegu teevad sama töö ära inhalaatorid. Millised inhalaatorid ja rohud kellelegi täpselt sobivad, selle paneb
uuringute põhjal paika juba kopsuarst,” ütleb Sõõru. Kopsuarstiga teeb koostööd astmaõde, kes patsienti sõna otseses mõttes koolitab, kuidas inhalaatorit õigesti kasutada.  
Astmahaige peaks kopsuarsti juures käima korra paari aasta jooksul, muul ajal jälgib teda perearst. Kopsuarst vaatab üle haige kopsude töö ja hingamise.
Kopsuarsti juures peaks käima kas või ainuüksi sellepärast, et kogu aeg tuleb juurde uusi ja tõhusamaid ravimeid. Arst vaatab raviplaani üle ja teeb vajaduse korral muudatused, sageli on võimalik ka ravidoose vähendada. Ei ole nii, et kui kunagi on üks ravim määratud, siis võtad seda ja ainult seda.
Astmaravi on eluaegne. See tähendab, et kui ka haige tunneb ennast hästi, on ta ikkagi haige ega tohi mingil juhul ravi pooleli jätta. “Kui ravi katkestada, ei pruugi olemine kohe halvemaks minna. Selleks võib kuluda mitu nädalat. Aga siis on juba seis selline, et peame kõike nullist alustama,” hoiatab Sõõru.
Üks, mis astmahaigel alati kaasas peab olema, on hoopiip ehk teisisõnu esmaabi inhalaator astmahoo vältimiseks. See sisaldab kiiretoimelist lõõgastit, mis mõjub kohe. Arst paneb veel südamele, et astmahaige ei tohi kehalisest koormusest täiesti loobuda ja n-ö tugitooli lesima jääda. “Ei tohi ette karta seda, et kui ma ennast liigutan, tuleb astmahoog peale ja ma tunnen ennast kehvasti. Liikuma peab! Ja kui ravist korralikult kinni peetakse, ei tule need hood sugugi niisama lihtsalt,” ütleb Erve Sõõru.
 23. oktoober 2007
Eetsi Päevaleht Tervis
Autor: Ille Grün-Ots