Tolmuallergia

Tolmuallergia levik laieneb dramaatiliselt.

6-12% rahvastikust kannatab teadlaste hinnangul tolmuallergia all, sageli ise seda teadmata. Möödunud aastatega võrreldes on tegemist leviku dramaatilise suurenemisega. Tolmuallergia põhjustajaks on imeväikesed ämblikulaadsed olendid - tolmulestad -, mistõttu nimetatakse seda allergiat ka lestaallergiaks.

Tolmulestad - nähtamatud voodikaaslased. Ehk: lestasid leidub kõikjal majapidamises.

Tolmulestasid võib leida kõikidest majapidamistest. Eriti meeldivad neile meie voodid: ühes madratsis "elab" kuni 10 miljonit tolmulesta, mis võrdub kokku Berliini, Ruhri piirkonna, Hamburgi ja Müncheni elanike arvuga! Ettekujutus sellisest nähtamatute voodikaaslaste armeest tekitab küllap enamikel inimestel vastikust või vastumeelsust. Seejuures ei ole lestade esinemise põhjuseks ebapiisav hügieen.

Meie voodi: tolmulestade paradiis.

Lestad toituvad esmajoones inimese surnud naharakkudest ja juuksekarvadest, see selgitab ka tolmulestade armastust voodi vastu. 65% korteris või majas esinevatest lestadest elutsevad voodis, 30% nendest madratsis ja 35% ülejäänud voodimaterjalis. 15% "istuvad" pehmes mööblis ja pehmetes mänguasjades, ülejäänud vaipades. Voodist leiavad nad eest ka neile kõige enam sobiva kliima: soe ja niiske. Aga ka nende jaoks ebasoodsa "kliima" ja väikese toiduvalikuga perioodid elavad lestad munade või vastsete kujul üle. Seejuures ei ole üldse oluline, kas madratsid on valmistatud looduslikust või tehismaterjalist.

Tolmuallergia ja selle võimalikud tagajärjed.

Allergia tegelikuks tekitajaks ei ole mitte lestad ise, vaid nende väljaheited. Pärast kuivamist ja lagunemist segunevad väljaheited tolmuga ja põhjustavad sellega kokkupuutuvatel inimestel ägedat allergiat - tolmuallergiat. Tagajärgedeks on rahutu uni, sügelus, aevastushood ja nohu. Patsientidel, kes kannatavad tolmuallergia all juba pikemat aega, võib välja areneda astma. Teadlased on jõudnud tänapäeval seisukohale, et lapseeas põhjustab astmat suures osas tolmuallergia.Ja mis kõige olulisem: mida rohkem on lestasid, seda suuremad on allergilised kaebused.

Mõned soovitused, mida saate teha tolmuallergia vältimiseks.

Hoidke magamistuba jahedana.Lestadele ei meeldi temperatuur, mis on madalam kui 18 °C.
Tuulutage sageli.Õhutage korrapäraselt tuba.

Loobuge toataimedest- vähemalt magamistoas. Isegi sel juhul, kui tunnete end "roheluses" mõnusamalt. Mullas võivad areneda hallitusseened.

Eemaldage tolmukogujad. Võimalusel eemaldage kõik tolmu koguvad esemed.
Vähendage vaipade arvu. Proovige asendada vaibad põrandaplaatide ja parketiga. Kui see ei sobi, loobuge täiendavatest vaipadest, katetest, päevatekkidest jne. Ka kardinad on ideaalsed tolmukogujad.

Kasutage korrapäraselt tolmuimejat. Ärge lubage allergia all kannatajatel kunagi ise tolmuimejat kasutada! Allergiku majapidamisse sobivad tolmuimejad on varustatud mikrofiltrite ja turboreþiimiga.

http://www.hexal.ee