Hingamisteraapia aitab ravida astmat


Buteiko meetod õpetab, kuidas oma hingamisharjumust muutes astmat tulemuslikult ja kiiresti kontrolli alla saada.


Iga aastaga kasvab inimeste hulk, kes peavad toime tulema astmavaevustega. Eelkõige astma raviks suunatud hingamisharjutuste kompleksi on Venemaal välja töötanud professor Konstantin Buteiko (Buteyko). Temanimelist meetodit kasutatakse laialdaselt ka näiteks kroonilise nohu ja bronhiidi, norskamise, ärevushäirete ja paanikahoogude ning stressist tulenevate hingamishäirete raviks. 
Teooria tugineb väitele, et krooniline hüperventilatsioon ehk ülehingamine põhjustab organismis liiga madala CO2 taseme, mis on üheks peamiseks astma põhjuseks. Terve inimese organism sisaldab ligikaudu 5–6,5 protsenti CO2. Kui aga selle tase langeb 3–4 protsendini, mõjutab see kõiki keha funktsioone ja tagajärjeks on tõsised haigused. Uuringute tulemusel leidis Konstantin Buteiko, et ligi 150 haigust on seotud ebaõige hingamisega.


Katsed õnnestusid 

Üks esimesi läbiviidud kliinilisi katseid Buteiko meetodi tulemuslikkuse uurimiseks toimus 1995. aastal Austraalias Brisbane’is, Materi haiglas. Uuriti Buteiko meetodi mõju bronhodilaatorite ja steroidide kasutamisele. Pärast kolm kuud kestnud katse lõppemist vähenes kontrollgrupis bronhodilaatorite kasutamine 14 protsenti, Buteiko grupis aga 90 protsenti. Kui steroidide kasutamine langes Buteiko grupis 50 protsenti, siis kontrollgrupis oli see näitaja null. Sümptomid paranesid Buteiko grupis 71 protsendil kontrollgrupis aga 14 protsendil katsealustest. Katsealuste elukvaliteet ehk füüsiline ja sotsiaalne aktiivsus ning meeleolu kasvas Buteiko grupis 54 protsenti, kontrollgrupis aga langes 24 protsenti. Praktiseerides Buteiko hingamist ja muutes selle oma elu igapäevaseks osaks väheneb nii vajadus astmaravimite järele kui ka astma sümptomid.


Kostantin Buteiko

Sündinud 1923. aastal Ukrainas. Buteiko kannatas kõrgvere - rõhktõve all ja vaatamata ravimitele ta seisund halvenes. Ta vähendas sissehingatava õhu kogust ja peagi leevendusid peavalu ja valu parema neeru piirkonnas.
Seega oli ta teinud avastuse – hingamine, mis on nii hädavajalik eluks, võib olla ka haiguste põhjustaja. Aastaga ravis ta end terveks.
NSV Liidu leiutiste ja avastuste komitee andis 1983 a välja patendi „ Hüpnokapnia (madal CO2 tase) ravimeetod”. Dr. Buteiko andmetel põhjustab just sügavhingamine epilepsiat, neurasteeniat, rasket unetust, peavalu, migreeni, müra kõrvades, ärrituvust, vaimse ja füüsilise tööjõu järsku langust, mälu halvenemist, tähelepanu nõrgenemist, perifeerse närvisüsteemi kahjustamist, kroonilist nohu, kroonilist kopsupõletikku, bronhiiti, bronhiaalastmat, jne.
Tuberkuloosi haigestuvad enamasti sügavalt hingavad inimesed, sest nende organism on nõrgestatud. Sügavhingamine põhjustab ka veenide laienemist ninas ja jalgadel, kus hüdrostaatiline surve on suurem, hemorroidid, mis sellega saavad oma arenguteooria, rasvumine – ainevahetushäired, terve rea suguorganite häireid.  Edasi rasedustoksikoos, abordid, rida sünnitushäireid. Sügavhingamine põhjustab grippi, reumat, kroonilisi põletikukoldeid, kurgumandlite põletikke, samuti kroonilist tonsilliiti (mandlipõletikku) – väga ohtlikku infektsiooni, mitte vähem ohtlikku kui tuberkuloos, sest see süvendab hingamist ja nõrgestab omakorda kogu organismi.
Soolade ladestumise ja podagra põhjustajaks on samuti sügavhingamine. Rasvamoodustised, infiltraadid, rabedad küüned, kuiv nahk ja juuste väljalangemine on valdavas enamuses põhjustatud sügavhingamisest. Venemaal on 20 Buteiko teraapiakeskust ja kliinikut.

Elin Langron

Loodus ravib
26.11.2009